GÜZEL SAN‘ATLAR (5) PDF 
Perşembe, 29 Şubat 2024 00:00

GÜZEL SAN‘ATLAR (5)

(...dünden devam)

"Ben derim ki: Eğlence ruhu dinlendirir, sıkıntılarını atar. Ruh sıkılırsa körleşir. Onu dinlendirmek, eyleme daha ciddiyetle devamını sağlar. Öğrencinin Cuma günleri dinlenmesi, haftanın çalışma yorgunluğunu atmasına ve öğrenimine ciddiyetle devam etmesine yardım eder. Tatil vücudu dinlendirip daha ciddî çalışmaya yardımcı olduğu gibi eğlence de öyledir. Peygamberlerden başka hiç kimse sürekli ciddiyete dayanamaz. Eğlence, kalbin yorgunluk ve usanç hastalığını tedâvî ettiği için mübâhtır. Ancak ilâç gibi normal dozajında kalması, aşırı olmaması gerekir. Semâ‘ın, kalbindeki iyi sıfatları gidermeyeceği kimseler hakkında, ciddiyete devam için güç kazanma niyetiyle normal dozajdaki eğlence, Allah'a yaklaştıran bir ibâdettir." (İhyâ: 2/366)

Salihlerden biri şöyle demiş: Cidde'de deniz kıyısında bir mescidde itikâfta idim. Bir gün mescidin bir kenarında bir şeyler mırıldanan (şiir okuyan) bir cemâat gördüm. Kalbimden, onların bu davranışını kınadım. ‘Allah'ın evinde şiir okuyorlar?' dedim. O gece Allah'ın Elçisi(s.a.v.)i gördüm: Kendileri, mescidin o kenarında oturmuş, Ebubekir de sağında bulunuyor idi. Ebu­bekir şiir okumaya başladı. Peygamber (s.a.v.) de onu dinliyor, duygulanarak elini göğsüne koyuyordu. Kendi kendime dedim ki: Şu şiir dinleyenleri inkâr etmem doğru değil. İşte Allah'ın Elçisi (s.a.v.) de, yanında şiir okuyan Ebubekir'i dinliyor! Allah'ın Elçisi (s.a.v.) (bana) dönüp: "Bu da Hak ile haktır, ya da bu da Hak'tan bir haktır!" dedi (Avârifu’l-ma‘ârif: s159).

Sülemî de şöyle diyor: "Semâ‘ doğrudur, Kitâp ve Sünnet bunu haber vermiştir. Yüce Allah: ‘O kullarım, onu dinlerler de sözün en güzeline uyar!ar’ (Zümer: 59/18), ‘İnanıp güzel işler yapanlar bir bahçede sevindirilirler’ (Rûm: 84/I5) buyurmuştur. Bunlar, semâ'ın câiz olduğunu açık biçimde kanıtlar. Cüneyd şöyle demiştir: "Se­mâ‘, Hak'tan gelen ilhâmdır, kalbinizi Hakk'a çeker. Hak ile dinleyen gerçeğe erer. Ama nefsi ile dinleyen zındık olur." (Sülemî, Nesîmu’l-ervâh, s. 179, S.Ateş tahkiki, Ankara, 1981)

(devamı yarın..)

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş